Entries by EA21 Nerbioi-Ibaizabal

NERBIOI IBAIZABALEKO IKASTETXEEKIN EGIN DA AHALDUNTZEARI BURUZKO BIGARREN JARDUNALDIA

Otsailaren 10ean egindako ahalduntzeari buruzko lehen jardunaldian, GIH5 (generoen arteko berdintasuna lortzea eta emakume eta neska guztiak ahalduntzea) ezagutzeaz gain, eta zenbait lan eta azterlanetan emakumeek duten presentziari buruzko datu garrantzitsuak ezagutzeaz gain, ikastetxeei agindu zitzaien beren errealitatea agerian jartzeko lan bat egin zezatela. Ekainaren 11n, bigarren jardunaldia izan da, eta 6 ikastetxek partekatu dituzte […]

NERBIOI IBAIZABALEKO IKASTETXEEK DAGOENEKO ADOSTU DITUZTE UDAL FOROETAN AURKEZTUKO DITUZTEN PROPOSAMENAK ETA KONPROMISOAK.

Azken asteetan, Nerbioi Ibaizabal eskola agendan parte hartzen ari diren ikastetxetako ikasleek beren kontsumoa murrizteko hartzen dituzten konpromisoak adostu dituzte, dinamiken bidez. Era berean, ingurune jasangarriagoa lortzeko eta ekonomia zirkularrarekin lotutako garapen jasangarriaren helburuetara hurbiltzeko udalen errepresentazioaren aurrean aurkeztuko dituzten proposamenak ere erabaki dituzte. Laster aurkeztuko dituzte ondorioak eta ikasturte honetan ikastetxeetan egindako lana alkateen […]

Eguzkibegi Ikastolak HLBHIP Agenda 2030en esparruan proposatutako erronketan parte hartu du berriz ere, kasu honetan elikadura-galera baloratzeko.

64 familiak parte hartu dute, eta emaitza hauek izan dituzte: Horien % 23,4k edukiontzira botatzen dituzte gainerako elikagaiak, gutxienez astean behin. Familien % 12,5ek jakiak botatzen dituzte edukiontzi horretara, kozinatzera iritsi gabe. Aukera desberdinak kontuan hartuta, % 33ek astean behin gutxienez 5. edukiontzia erabiltzen du, % 12,5k konpostontzia, % 25,4k hondakinak astean behin gutxienez errezeta […]

Eskolako Agenda zentroek Maitane Alonsoren esperientzia eta elikagaiak alferrik ez galtzeko metodoa ezagutzeko aukera izan dute.

Joan den martxoaren 18an, Eskola Agendan parte hartzen duten Arrigorriaga, Etxebarri, Galdakao eta Ugao-Miraballeseko ikastetxeek Maitane Alonsok eskainitako hitzaldia ikusi ahal izan zuten Streamingen. Gazte euskaldun honek metodo bat asmatu du elikagaien bizitza luzatzeko, eta, horrela, alferrik ez galtzeko. Jardunaldian zehar, Maitane GIHetara eta ekonomia zirkularrera hurbildu zen, bere esperientzia pertsonala oinarri hartuta.  

2021eko elikagaien hondakinen indizeari buruzko txostenaren arabera, mundu mailan urtero 121 kilo elikagai alferrik galtzen dira biztanle bakoitzeko, kontsumitzaileen artean, eta horietatik 74 etxeetan.

PNUMAk eta Wrap erakunde elkartuak argitaratutako txostenaren arabera (jatetxeetan, etxeetan eta salmenta-puntuetan elikagaiak alferrik galtzea aztertzen duenak, eta elikagaiez gain, jangarriak ez diren zatiak ere kontuan hartzen dituenak, hala nola hezurrak eta oskolak), kontsumitzaileentzat eskuragarri zeuden 931 milioi tona elikagaik zaborretan amaitu zuten 2019. urtean. Hau da, kontsumitzailearentzat eskuragarri zeuden elikagai guztien% 17k. Hondakin horien […]

ETXEBARRI BHI ZENTROAK EKONOMIA ZIRKULARRA LANDU DU ENERGIA AURREZTEAREN IKUSPEGITIK

Otsailan zehar Etxebarri BHIko 1. DBHko ikasleek institutuko argi fakturak aztertu dituzte matematika klaseetan.   Ehunekoekin ibili dira lanean eta atera dituzten ondorioak oso adierazgarriak izan dira hiru gai nagusien inguruan: argi kontsumoaren bilakaera urtean zehar, argiaren prezioaren igoera eta argi kontsumoak ingurumenean dituen ondorioak.