Eskolako Agenda zentroek Maitane Alonsoren esperientzia eta elikagaiak alferrik ez galtzeko metodoa ezagutzeko aukera izan dute.

Joan den martxoaren 18an, Eskola Agendan parte hartzen duten Arrigorriaga, Etxebarri, Galdakao eta Ugao-Miraballeseko ikastetxeek Maitane Alonsok eskainitako hitzaldia ikusi ahal izan zuten Streamingen. Gazte euskaldun honek metodo bat asmatu du elikagaien bizitza luzatzeko, eta, horrela, alferrik ez galtzeko. Jardunaldian zehar, Maitane GIHetara eta ekonomia zirkularrera hurbildu zen, bere esperientzia pertsonala oinarri hartuta.

 

janariak

2021eko elikagaien hondakinen indizeari buruzko txostenaren arabera, mundu mailan urtero 121 kilo elikagai alferrik galtzen dira biztanle bakoitzeko, kontsumitzaileen artean, eta horietatik 74 etxeetan.

PNUMAk eta Wrap erakunde elkartuak argitaratutako txostenaren arabera (jatetxeetan, etxeetan eta salmenta-puntuetan elikagaiak alferrik galtzea aztertzen duenak, eta elikagaiez gain, jangarriak ez diren zatiak ere kontuan hartzen dituenak, hala nola hezurrak eta oskolak), kontsumitzaileentzat eskuragarri zeuden 931 milioi tona elikagaik zaborretan amaitu zuten 2019. urtean. Hau da, kontsumitzailearentzat eskuragarri zeuden elikagai guztien% 17k.
Hondakin horien zatirik handiena etxeetatik dator, hornidura-katearen kontsumo-etapan eskuragarri dauden elikagaien guztizkoaren% 11 baztertzen baitute. Elikadura-zerbitzuek% 5 alferrik galtzen dute, eta txikizkako establezimenduek% 2.
Iturria: NBE Ingurumenerako Programa elikagaiak